Switching na Mac

Prvi prelazak na Mac je ovih dana dosta jednostavan za sve one s malo više informatičkog (IT) znanja, ali i dalje zna predstavljati problem prosječnim korisnicima, pa kako bi vam olakšali prijelaz (switching) na vaš novi Mac ovdje ćemo objediniti osnove.

Bitno je pristupiti bez straha. 😉 OS X je lokaliziran i na Hrvatski ako ne znate Engleski jezik.

Nakon prvog paljenja i postavljanja iCloud & Apple ID računa dolazimo na početni ekran i sve je novo i masa pitanja. Pa krenimo odozgora prema dolje.

Prva stvar koju novi/a Mac korisnik/ca primijeti je raspored OS X grafičkog sučelja i raspored ikona koje se nalaze na dnu ekrana unutar doka, te alatna traka koja se nalazi u gornjem dijelu ekrana.

Na doku se u startu nalaze osnovne aplikacije koje se po želji mogu mijenjati i preraspoređivati. Svaka ikona kao i na Windowsima predstavlja aplikaciju.

Ovisno u kojoj aplikaciji se nalazimo lijevi dio alatne trake predstavlja opcije aplikacjie (, File, Edit, View, …). Zadana (default) aplikacije je Finder.

Desni dio alatne trake služi za upravljanje bežičnim internetom (Wi-Fi), Bluetooth-om, TimeMachin bekapom, zvukom, a prikazuje i stanje baterije, zvuk, kalendar i korisnički profil, te sadrži Spot Light tražilicu i ikonu za notifikacije u lijevome kutu.

Kad smo shvatili što je što na radnoj površini (desktopu). Sljedeća najčešća pitanja su kako baratati dokumentima? Finder aplikacija zadužena za tu funkciju.

Otvaranjem Findera (prva ikona lijevo : – ) ) vidimo sve svoje dokumente i foldere. Kao i trenutno ukopčane fizičke ili virtualne diskove. Napomena primijetite da svaka aplikacija dok je pokrenuta u doku je označena točkicom ispod ikone. Finder je uvijek pokrenut jer je sistemska aplikacija.

Kad smo kod ikona najčešće pitanje je kad sam otvorio prozor kako ga pogasiti. Za razliku od Windowsa upravljanje prozorom je na desnoj strani na OS X-u. I crvena točkica (uglavnom) ne gasi aplikaciju samo ju miče s radne površine dok je aplikacija i dalje aktivna u pozadini za brzi nastavak (primijetite točkicu ispod ikone).

Žuta točkica spušta prozor aplikacije u dok desno pored koša, dok zelena točkica povećava prozor preko cijelog ekrana ili vraća na početnu veličinu. Prozore kao i na Windowsima možemo po želji “rastezati”.

Da bi ste stvarno ugasili aplikaciju potrebno je na ikonu kliknuti desni klik di se otvara podizajući meni s opcijama na dnu izabrati “quit”. Desni klik radi na touchpadu, ali ne predodređeno nego ga treba uključiti o tome malo kasnije.

Ako se aplikacija kojim slučajem zablokira (da može se zablokirati ali rijetko) u tom slučaju će se miš pretvoriti u “lizalicu”. Tada pričekajte trenutak, a ako se aplikacija nije odmrzla možete ju na sili pogasiti (force quit) kombinacijom tipki ‘cmd + alt + esc’.

Desni klik miša možete kao i mnoge ostale mogućnosti podesiti unutar sistemskih postavki – System Preferences (ikona sa zupčanicima). Ovo je poput Control Panela na Windowsima.

Kad ste pohvatali osnove sučelja i kad je jasno otprilike gdje je što i kako OS X funkcionira čim počnete surfati ili pisati novi email najčešće pitanje je a gdje je @ znak? Et ili monkey znak dobivamo kombinacijom tipki ‘shift + alt + 2’. Na novijim Mac tipkovnicama je označen kod broja dva na starijim nije.

Kad smo kod tipkovnice primijetili ste da je Hrvatska tipkovnica neka čudna kombinacija europske s klasičnim enterom i američke s querty, a ne quertz i da fali masa znakova. Za znakove je potrebno pronaći raspored američke jer ona prikazuje većinu znakova koji fale, te ih memorizirati. Za y i z stvar je navike.

Ako vam smeta obrnut raspored yz, zy možete promijeniti unutar System Preferences pod opcijama tipkovnice i zamijeniti funkciju tipki, no ako želite *isključivo na svoju odgovornost* možete i zamijeniti fizički tipke ali oprezno da ih ne potrgate. Radije potražite neki toturial na YouTube ako niste sigurni što radite.

Vratimo se na OS X. Nove aplikacije najčešće preuzimam s App Store ili internet stranica. Instalacija je vrlo jednostavna. Jednom kad ste preuzeli aplikaciju pronađete ju di ste ju spremili, zadano mjesto su preuzimanja – Downloads (lijevo od koša u doku). Klikom na aplikaciju (koja je u “.dmg” formatu što je u biti slika – Image virtulnog disks) pokrenemo instalaciju čim se otvori novi prozor.

U novom prozoru potrebno je ikonu nove aplikacije prebaciti u folder s aplikacijama po principu klikni, drži klik i odvuci na i pusti – “klik hold drag and drop” i raspakiravanje i instalacija automatski započinju. Dalje pratimo čarobnjaka i poklikamo  dalje – Next,  slažem se – I agree…

Kada završi instalacija, aplikacija će se pokrenuti i pojaviti u doku. A dostupna je u Launchpadu prva desno ikona pored Findera. Ako želite novu aplikaciju dodati u dok, aplikacju je prvo potrebno pokrenuti, a zatim desnim klikom na ikonu odabrati pod opcijama – Options, zadrži u doku – Keep in Dock ili ako ju želite maknuti makni iz doka – Remove from Dock.

Brisanje aplikacije je također jednostavno, ali postoji par načina. Jedan je da odvučete ikonu aplikacije u smeće, drugi je da u Launchpadu kliknete i držite klik nad ikonom dok se sve ne počnu tresti kao na iOS-u i klikom na ‘x’ znak obrišete, ali to vrijedi samo za aplikacije skinute s Mac App Store. Aplikacije skinute s weba se brišu tako da odete u Finder i pod Applications odvučete ikonu aplikacije koju želite obrisati u smeće.

Smeće je kao i na Windowsima potrebno isprazniti da bi u potpunosti obrisali dokumente ili aplikacije, a možete ih i vratiti ako ste ih zabunom bacili u koš.

Još jedno često pitanje je gdje je “print screen”. Ako želite slikati radnu površinu za to je zadužena kombinacija tipki ‘shift + cmd + 3’ ukoliko želite sami označiti u stilu krop umjesto 3 pritisnite 4, a ukoliko želite uslikati sam dio odnosno prozor pritisnite ‘shift + cmd + 4 + razmaknica – space’.

Također najčešća funkcija koju svi koristimo su copy – paste. Za recimo kopiranje pritisnite ‘cmd + c’ isto tako funkcioniraju i ostale kratice: ‘cmd + v, x, f …’

Za informacije o stanju diska, specifikacijama vašeg Mac računala možete vidjeti klikom na jabuku () u gornjem lijevom kutu te odabirom u padajućem meniju pod: O ovom Mac računalu – About This Mac, gdje se nalazi i kratica za ažuriranja – updates koja su dostupna putem App Store. Također u istom meniju imate opciju za restartanje i gašenje računala. Napomena gašenje i paljenje je objedinjeno na novijim Mac tipkovnicama na gornjoj desnoj tipci.

Za one malo naprednije Mac korisnike…

Sistemske informacije poput stanja disak, procesa koji se vrte u pozadini, stanje memorije i slično možete provjeriti pomoću aplikacija koje se nalaze u folderu uslužnih aplikacija koji možete pronaći u Launchapdu.

Nadam se da je ovo barem malo pomoglo, za one koje zanima više mogu posjetiti Apple-ovu stranicu s Mac osnovama na engleskom.